Ο ροδοχρωσίτης (αγγλ. rhodochrosite) είναι ορυκτό του μαγγανίου με χημικό τύπο MnCO3. Οφείλει το όνομά του στην αρχαία ελληνική λέξη "ροδόχρους", που χαρακτηρίζει το χρώμα του. Ανήκει στην ομάδα του ασβεστίτη (ανθρακικά άλατα), με τον οποίο παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες.
Εμφανίζεται σε υδροθερμικές φλέβες συχνά με άλλα ορυκτά του μαγγανίου αλλά και γαληνίτη, σφαλερίτη, σιδηροπυρίτη, ασβεστίτη και χαλαζία. Άλλες του εμφανίσεις είναι σε μεταμορφωσιγενείς σχηματισμούς μαζί με γρανάτη και ροδονίτη (Mn(Fe, Mg, Ca)5(SiO3)5), με τον οποίο συχνά συγχέεται.
Ανευρίσκεται κυρίως στις ΗΠΑ (Κολοράντο και Γιούτα), στο Μον σεν Ιλέρ του Καναδά, στο Περού, στην Αργεντινή, στο Μεξικό, στην Ρουμανία (αργυρομιγής) (όρη Χαρτς, Τρανσυλβανικές Άλπεις), όπου και εντοπίστηκε για πρώτη φορά, και στην Νότια Αφρική. Αποτελεί επουσιώδες μετάλλευμα του μαγγανίου και χρησιμοποιείται κυρίως ως διακοσμητικό υλικό και στην κοσμηματοποιία (ημιπολύτιμος λίθος).
Κατηγορία Ανθρακικά Χημικός τύπος MnCO3 Πυκνότητα 3,7 gr/cm3 Χρώμα Ροδόχρουν εως ρουβινέρυθρο, καστανό έως τεφροκίτρινο Σύστημα κρυστάλλωσης Τριγωνικό Κρύσταλλοι Σπάνιοι, σε ρομβόεδρα Υφή Κοκκώδης, βοτρυοειδής έως σφαιροειδής Διδυμία Σπάνια {0112} Σκληρότητα 3,5 - 4 Σχισμός Τέλειος {1011} Θραύση Κογχοειδής έως ανώμαλη Λάμψη Υαλώδης Γραμμή κόνεως Λευκή Πλεοχρωισμός Ασθενέστατος Διαφάνεια Διαφανής έως αδιαφανής
Πηγή: wikipedia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου