Ο κυπρίτης (αγγλ. cuprite) είναι ορυκτό του (μονοσθενούς) χαλκού, με χημικό τύπο Cu2O. Αποτελεί δευτερεύον μετάλλευμα του χαλκού. Το ορυκτό πήρε το όνομά του το 1845 από την λατινική λέξη Cuprum (= χαλκός), επειδή το μέταλλο αυτό είναι το κύριο συστατικό του.
Ανευρίσκεται σε πολλά μέρη του κόσμου, καθώς αποτελεί δευτερογενές ορυκτό του χαλκού, που σχηματίζεται στα οξειδωμένα τμήματα φλεβών πρωτογενών χαλκούχων ορυκτών. Συνυπάρχει με χαλκοσίνη, αζουρίτη, μαλαχίτη, αυτοφυή χαλκό, χρυσόκολλα αλλά και λειμωνίτη.
Κυριότερες εμφανίσεις του είναι στην Ρωσία (Ουράλια όρη), στην Ναμίμπια, στην επαρχία Κατάνγκα του Κογκό, στις ΗΠΑ, στην Χιλή, στο Μεξικό και στην Αυστραλία. Στην Ελλάδα ανευρίσκεται σχεδόν σε όλα τα μεταλλεία της ευρύτερης περιοχής του Λαυρίου (όπου ανευρίσκεται και χαλκοτριχίτης) και στο ορυχείο "Σκουριές" της Κασσάνδρας Χαλκιδικής.
Κατηγορία Οξείδια Χημικός τύπος Cu2O Πυκνότητα 6,15 gr/cm3 Χρώμα Ερυθρό, ρουβινέρυθρο, καστανό έως υπομέλαν Σύστημα κρυστάλλωσης Κυβικό Κρύσταλλοι Κύβοι, οκτάεδρα και δωδεκάεδρα, ενίοτε τριχοειδείς Υφή Συμπαγής, κοκκώδης, ενίοτε γεώδης Διδυμία - Σκληρότητα 3,5 - 4 Σχισμός Ατελής {111), σπάνιος {001} Θραύση Κογχοειδής έως ανώμαλη Λάμψη Αδαμάντινη έως ημιμεταλλική Γραμμή κόνεως Καστανέρυθρη με μεταλλική λάμψη Πλεοχρωισμός Συχνός, ακανόνιστος Διαφάνεια Διαφανής έως ημιδιαφανής
Πηγή: wikipedia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου