Χρυσόκολλα

Η χρυσόκολλα (αγγλ. chrysocolla) είναι ένυδρο πυριτικό ορυκτό του χαλκού και του αργιλίου. Το όνομά της προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «χρυσός» και «κόλλα», λόγω της ομοιότητάς της με το υλικό που ήταν, κατά την αρχαιότητα, σε χρήση για τις συγκολλήσεις χρυσού. Είναι γνωστή από την αρχαιότητα (την αναφέρει ο Θεόφραστος ήδη από το 315 π.Χ.) και τη χρησιμοποιούσαν ως υλικό κατασκευής κοσμημάτων και διακοσμητικών αντικειμένων, αν και εμφανίζει μειωμένη αντοχή, λόγω της χαμηλής της σκληρότητας.
Αποτελεί δευτερογενές ορυκτό του χαλκού, προερχόμενο από οξείδωση πρωτογενών ορυκτών του, και συνήθως συνδέεται με άλλα δευτερογενή ορυκτά του (όπως ο μαλαχίτης και ο τενορίτης), ανευρισκόμενη σε υαλώδους υφής βοτρυοειδή συσσωματώματα ή ως πομφολυγοειδείς επιφλοιώσεις. Απαντά επίσης σε πολύ μικρούς βελονοειδείς κρυστάλλους ινώδους υφής. Συχνά συγχέεται με αλλοφανή ((Al2O3)(SiO2)1,3-2 . 2,5-3H2O, που είναι επίσης άμορφος και έχει παρόμοιο χρώμα και ίδιο τρόπο σχηματισμού.
Απαντά σε πολλές περιοχές της Γης. Κυριότερες εμφανίσεις της είναι στα Ουράλια όρη (περιοχή Nizhni Tagil) της Ρωσίας, τη Σλοβακία, τη Βρετανία, το Ισραήλ, την περιοχή Κατάνγκα του Ζαΐρ, την Αυστραλία, τη Χιλή, το Μεξικό και τις Πολιτείες Αριζόνα και Γιούτα των ΗΠΑ.

Χημικός τύπος  (Cu,Al)2H2Si2O5(OH)4 . νH2O
Πυκνότητα    1,9 - 2,4 gr/cm3
Χρώμα      Γαλάζιο, γας Ρομβικό, άμορφη
Κρύσταλλοι    Βελονοειδείς πολύ μικροί (5 mm) σε ακτινωτά συμπλέγματα. 
         Κρυπτοκρυσταλλική δομή
Υφή       Συνηθέστερα βοτρυοειδής αλλά και ινώδης, γαιώδης
Διδυμία     Όχι
Σκληρότητα    2 - 4 (αναλόγως σύστασης)
Σχισμός     Δεν παρατηρείται
Θραύση      Κογχώδης
Λάμψη      Υαλώδης, πορσελανώδης. Ενίοτε γαιώδης
Γραμμή κόνεως  Λευκή
Πλεοχρωισμός   Όχι
Διαφάνεια    Αδιαφανής

Πηγή: wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια: