Οψιδιανός

Λέγεται και Οψιανός. Το υλικό αυτό είναι ένα είδος μαύρου γυαλιού, δηλαδή είναι άμορφο υλικό. Ο οψιδιανός είναι ηφαιστειακό πέτρωμα, δημιουργείται δηλαδή από την έκρηξη των ηφαιστείων. Μετά την έκρηξη του ηφαιστείου, το επιφανειακό στρώμα της υγρής λάβας ψύχεται απότομα και γίνεται γυαλί, ενώ το υπόλοιπο υλικό, το κατώτερο στρώμα της λάβας κρυσταλλοποιείται σε μία αργή διαδικασία. Χημικά είναι SiO2 εχει σκληρότητα 5.5 και ειδικό βάρος 2,6.
Ο ρωμαίος φυσιολόγος Πλίνιος ο Πρεσβύτερος το 77 μ.Χ., στο βιβλίο του Naturalis historiae, αναφέρει πως το όνομα οψιδιανός, οφείλεται σε κάποιον Obsius από την Αιθιοπία, αγνώστων λοιπών στοιχείων.
Στην εποχή του λίθου, και την εποχή του χαλκού, στην περιοχή του Αιγαίου, κατασκευάστηκαν εργαλεία και όπλα από σκληρό οψιδιανό, που προερχόταν από την Μήλο. Επίσης την εποχή εκείνη οι άνθρωποι κατασκεύαζαν και σκεύη από μαλακό οψιδιανό που προερχόταν από το ηφαιστειακό νησί Γυαλί., που είναι κοντά στη Νίσυρο. Οι ιθαγενείς της Αμερικής επίσης χρησιμοποιούσαν τον οψιδιανό για διακοσμητικά, κοσμήματα και εργαλεία.

Σήμερα εκτός από την κοσμηματοποιία και γενικώς τα διακοσμητικά, ο οψιδιανός χρησιμοποιείται για την κατασκευή πολύ αιχμηρών χειρουργικών λεπίδων. Μπορούν να κατασκευαστούν από οψιδιανό λεπίδες, πέντε φορές πιο κοφτερές από το πιο καλοτροχισμένο χειρουργικό ατσάλι.


Πηγή: Jewelpedia

Δεν υπάρχουν σχόλια: