Ακουαμαρίνα

Είναι η γαλαζοπράσινη παραλλαγή της βηρύλλου. Αν και δεν είναι τόσο ακριβή όσο το σμαράγδι, χρησιμοποιείται, ως πολύτιμος λίθος, στην κοσμηματοποιία. Το χρώμα της αποδίδεται στην ύπαρξη μικρών ποσοτήτων Fe+2 και το όνομά της σημαίνει "θαλασσινό νερό", λόγω του χρώματός της. Το όνομα της μεταφράζεται από τα ιταλικά ώς «Το νερό της παραλίας» . Είναι ένα διάφανο γαλάζιο ή γαλαζοπράσινο ορυκτό που πήρε το όνομα του από το χρώμα του. Χημικά ανήκει στην οικογένεια του βήρυλλου, έχει σκληρότητα 7,5-8, και ειδικό βάρος 2,75. Ανήκει στο εξαγωνικό κρυσταλλογραφικό σύστημα, και ο χημικός τύπος είναι Be3Al2Si6O18.

Είναι σήμερα από τα πιο περιζήτητα υλικά κοσμηματοποιίας. Η πιο δημοφιλής μορφή του είναι η γαλάζια ακουαμαρίνα, γι’ αυτό σε εργαστήρια μετατρέπουν την γαλαζοπράσινη σε γαλάζια, με θερμική επεξεργασία. Η απόχρωση που προκύπτει μετά τη θερμική επεξεργασία είναι πολύ σταθερή (δεν αποχρωματίζεται). Η επεξεργασία αυτή δεν είναι δυνατό να ανιχνευτεί από τα γεμολογικά εργαστήρια, γι’ αυτό για κάθε ακουαμαρίνα που πουλιέται στην αγορά θεωρούμε δεδομένο πως έχει υποστεί θερμική επεξεργασία Η συνήθης κατεργασία που υφίσταται η ακουαμαρίνα είναι το ταγιάρισμα. Σπανιότερα την επεξεργάζονται σαν καμπουσόν. Στην περίπτωση αυτή συχνά εμφανίζεται τα οπτικά φαινίμενα αστερισμός, ή μάτι της γάτας.

Σήμερα η καλύτερη ποιότητα ακουαμαρίνα εξορύσσεται στην Βραζιλία, στο τεράστιο ορυχείο της Minas Gerais, και στο Bello Orizonte.Το πιο διάσημο κομμάτι ακουαμαρίνα κοσμεί το βασιλικό στέμμα της Μεγάλης Βρετανίας, και είναι 920 καράτια. Το μεγαλύτερο κομμάτι ανεπεξέργαστης ακουαμαρίνας εξορύχτηκε στο Minas Gerais, το 1910, και είχε βάρος 110 κιλά. Το κομμάτι αυτό πήρε την ονομασία Papamel, και τεμαχίστηκε σε χιλιάδες κομμάτια τα οποία υπέστησαν τις κατάλληλες επεξεργασίες και διατέθηκαν στην αγορά.
Στα αρχαία κείμενα, στην ακουαμαρίνα αναφέρονται με το όνομα βήρυλον ή βηρύλλιον. Ο Επιφάνειος περιγράφει την ακουαμαρίνα με την ωραία έκφραση: «Βηρύλλιον, γλαυκίζων, θαλασσοβαφές»


Χρώμα             ανοικτό έως βαθύ μπλε (ποικιλία μαξίξης), πρασινομπλέ
Διαφάνεια         διαφανής, ημιδιαφανής
Λάμψη             υαλώδης
Θρασμός           κογχοειδής
Σχισμός           ισχνός
Σκληρότης         7,5-8
Πλεοχροισμός      αδύναμος έως ευδιάκριτος
Φωτάυγεια         καμία
Χημεία            το χρώμα του οφείλεται σε Fe2+, Fe3+
Ειδικά 
χαρακτηριστικά    σπάνια κρύσταλλοι με κινούμενη αντάυγεια


Πηγή: Jewelpedia

Δεν υπάρχουν σχόλια: