Αλλοφανής

Ο αλλοφανής (αγγλ. allophane) είναι ένυδρο πυριτικό ορυκτό του αργιλίου. Το όνομά του προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις άλλος και φαίνω, επειδή αλλάζει μορφή και χρώμα όταν τεθεί σε φλόγα του λύχνου φωταερίου.
Είναι προϊόν εξαλλοίωσης της ηφαιστειακής σποδού (στάχτης). Ανευρίσκεται, επίσης, σε υδροθερμικές αλλοιώσεις πυριγενών πετρωμάτων, προερχόμενος από τη διάσπαση αστρίων και σε υδροθερμικές φλέβες τυπικά συσχετιζόμενος με χαλκούχα κοιτάσματα. Απαντά και σε ιζηματογενή πετρώματα μέσα σε αποθέσεις κρητίδας και ανθρακοφόρες κοίτες. Σχετίζεται με χαλαζία, χριστοβαλίτη, γιββσίτη, λειμωνίτη και χρυσόκολλα.

Υπάρχει σε πολλά μέρη του κόσμου, αλλά σε μικρές ποσότητες. Αξιοσημείωτες εμφανίσεις του είναι στην Γερμανία (Σαξωνία και Θουριγγία), την Τσεχία (περιοχή Jachymov), την Ιταλία (Σαρδηνία, Βεζούβιος), τη Γαλλία, το Ντέβον της Βρετανίας, την Αριζόνα και την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, τη Νότια Αφρική και την Ιαπωνία. Στην Ελλάδα ανευρίσκεται σε όμορφες συσσωματώσεις στην περιοχή «Πλάκα» του Λαυρίου.
Κατηγορία       Φυλλοπυριτικά
Χημικός τύπος   Al2O3 . 1,3 - 2,0(SiO2). 2,5-3,0(H2O)
Πυκνότητα       2,75 gr/cm3
Χρώμα           Λευκό, πράσινο, μπλε, κίτρινο, καστανό
Σύστημα 
κρυστάλλωσης    Άμορφο
Κρύσταλλοι      Δεν υπάρχουν
Υφή             Συσσωματώματα μικρών αθροισμάτων σφαιροειδή ή πολυεδρικά. 
                Σταλακτιτική ή ρυώδης υφή και σε επιφλοιώσεις
Διδυμία         -
Σκληρότητα      3
Σχισμός         -
Θραύση          Κογχοειδής έως γαιώδης
Λάμψη           Υαλώδης, κηρώδης, αλαμπής
Γραμμή κόνεως   Λευκή ή γκριζοπράσινη πολύ ανοικτή
Πλεοχρωισμός    Όχι
Διαφάνεια       Ημιδιαφανής

Πηγή: wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια: