Ο τετραεδρίτης είναι θειούχο ορυκτό του χαλκού και του αντιμονίου. Οφείλει το όνομά του στο τετραεδρικό σχήμα των κρυστάλλων του. Ο χαλκός συχνά υποκαθίσταται από σίδηρο, άργυρο και ψευδάργυρο. Επίσης, το αντιμόνιο συχνά υποκαθίσταται από αρσενικό. Το ορυκτό με πλήρη υποκατάσταση του αντιμονίου από αρσενικό είναι ο τενναντίτης, Cu12As4S13, με τον οποίο δημιουργεί παραμικτική σειρά. Ανάλογη σειρά δημιουργεί και με τον φραϊβεργίτη (Ag,Cu,Fe)12(Sb,As)4S13. Οι παραμικτικές σειρές του τετραεδρίτη φέρουν το προσωνύμιο "fahlerz" (γερμ. «χλωμό ορυκτό»).
Ο τετραεδρίτης συχνά περιέχει ένα ποσοστό αργύρου και χρησιμοποιείται και ως έλασσον ορυκτό του, όπως και του χαλκού. Είναι τυπικό ορυκτό υδροθερμικών φλεβών ή αποθέσεων μεταμορφώσεως επαφής μέσων και χαμηλών θερμοκρασιών. Σχετίζεται με χαλκοπυρίτη, γαληνίτη, σιδηροπυρίτη, βορνίτη, ακανθίτη, σιδηρίτη, απατίτη και χαλαζία.

Κατηγορία Σουλφίδια. Ομάδα τετραεδρίτη Χημικός τύπος (Cu,Fe,Ag,Zn)12Sb4S13 Πυκνότητα 5 gr/cm3 Χρώμα Γκρίζο σιδήρου, γκριζομέλαν, αλαμπές μέλαν, καστανομέλαν ερυθρίζον Σύστημα κρυστάλλωσης Κυβικό Κρύσταλλοι Τετραεδρικοί, μέχρι 15 cm, συχνά σε παράλληλες ομάδες Υφή Συμπαγής, στιφρή, κοκκώδης. Διδυμία Συχνή {111} επαφής και διεισδύσεως Σκληρότητα 3 - 4,5 Σχισμός Όχι Θραύση Ατελώς κογχοειδής Λάμψη Μεταλλική Γραμμή κόνεως Μέλαινα, καστανή Πλεοχρωισμός Δεν εμφανίζει Διαφάνεια Αδιαφανής
Πηγή: wikipedia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου