Ανδραδίτης

Ο ανδραδίτης (αγγλ. andradite) είναι νησοπυριτικό ορυκτό του ασβεστίου και του σιδήρου. Οφείλει το όνομά του στον Βραζιλιάνο ορυκτολόγο José Bonifácio de Andrada e Silva (1763-1838), ο οποίος τον εντόπισε και τον περιέγραψε. Απαντάται σε ασβεστόλιθο που έχει υποστεί μεταμόρφωση επαφής, αλλά και σε ασβεστούχα πυριγενή πετρώματα, όπως συηνίτη. Τιτανιούχος παραλλαγή του (ονομάζεται μελανίτης και έχει μαύρο χρώμα) απαντά σε αλκαλικά πυριγενή πετρώματα. Ανευρίσκεται επίσης σε σερπεντινίτη και χλωριτούχους σχιστόλιθους.
Σχετίζεται με βεζουβιανίτη, χλωρίτη, επίδοτο, ορυκτά της ομάδας του σπινελίου, ασβεστίτη, δολομίτη, μαγνητίτη και διοψίδιο. Συχνά εξαλλοιώνεται προς χλωρίτη, τάλκη, σερπεντίνη και λειμωνίτη. Η παραλλαγή του ανδραδίτη που περιέχει χρώμιο έχει έντονο πράσινο χρώμα, αποκαλείται αδαμαντοειδής και χρησιμοποιείται ως ημιπολύτιμος λίθος. Λόγω της μεγάλης σκληρότητάς του χρησιμοποιείται, όπως τα περισσότερα ορυκτά της ομάδας, στην κατασκευή υλικών και εργαλείων λείανσης.
Απαντά σε πολλά σημεία της Γης. Αξιοσημείωτες, από πλευράς μεγέθους και σχήματος κρυστάλλων, εμφανίσεις του είναι στην Ιταλία (περιοχές Καμπανίας, Βιτέρμπο, Λομβαρδίας, Πεδεμοντίου και Λατίου), στην Αγγλία, στη Ρουμανία, την Ουκρανία (περιοχή Ζιτομίρ), τη Γερμανία, την Ελβετία, την περιοχή Arendal στη Νορβηγία, τα Ουράλια όρη στη Ρωσία, το Minas Gerais στη Βραζιλία, το Μεξικό, τις ΗΠΑ (Αριζόνα, Καλιφόρνια, Αρκάνσας, Αλάσκα, την Κίνα, το Μαρόκο, τη Γουϊνέα και την Αιθιοπία. Στην Ελλάδα απαντά ο μελανίτης στην Πάνορμο της Τήνου ενώ κοινός ανδραδίτης βρίσκεται στη Σέριφο, το Κάτω Νευροκόπι Δράμας, το Βέρμιο στην Πέλλα, τη Λαμία (Όρθρυς), την Ερέτρια και στους μελιλιθικούς μεταμορφωμένους ασβεστόλιθους του συμπλέγματος της Μαρώνειας στο Νομό Ροδόπης.

Κατηγορία       Νησοπυριτικά. Ομάδα γρανάτη
Χημικός τύπος   Ca3Fe2(SiO4)3
Πυκνότητα       3,9 gr/cm3
Χρώμα           Κίτρινο, πρασινοκίτρινο, πρασινοκάστανο, ενίοτε μέλαν
Σύστημα 
κρυστάλλωσης    Κυβικό
Κρύσταλλοι      Ρομβικά δωδεκάεδρα, εικοσιτετράεδρα
Υφή             Κοκκώδης, συμπαγής
Διδυμία         Όχι
Σκληρότητα      6,5 - 7,5
Σχισμός         Δεν υφίσταται
Θραύση          Ανώμαλη ή κογχοειδής
Λάμψη           Αδαμάντινη έως ρητινώδης, σπανίως αλαμπής
Γραμμή κόνεως   Λευκή
Πλεοχρωισμός    Όχι
Διαφάνεια       Διαφανής έως ημιδιαφανής

Πηγή: wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια: