Κερουσίτης

Ο κερουσίτης είναι ανθρακικό ορυκτό του μολύβδου. Το όνομά του προέρχεται από την λατινική λέξη cerussa, που σημαίνει «λευκός μόλυβδος». Στην αγγλοσαξονική βιβλιογραφία αναφέρεται, επίσης, και ως "Horn Silver" και "Lead spar", ενώ συχνά αναγράφεται (εσφαλμένα) και "cerrussite" και "cerusite".
Αποτελεί δευτερεύον μετάλλευμα μολύβδου, ωστόσο έχει αξιοσημείωτες ιδιότητες: Η πυκνότητά του είναι ιδιαίτερα υψηλή για διαφανές ορυκτό, ενώ ο δείκτης διάθλασής του είναι 2,07, επίσης ιδιαίτερα υψηλός. 
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διδυμίες του: Η διδυμία επαφής κατά {110} δημιουργεί κρυστάλλους αστεροειδούς σχήματος ή δικτυώματα, ενώ η διδυμία (επίσης επαφής) κατά {130} δίδει συσσωματώματα καρδιοειδούς σχήματος. Και οι δύο διδυμίες μπορεί να συνυπάρχουν σε ένα συσσωμάτωμα.
Είναι δευτερογενές ορυκτό, σύνηθες προϊόν εξαλλοιώσεως πρωτογενών ορυκτών του μολύβδου. Συχνά ανευρίσκονται δείγματα, τα οποία έχουν εξωτερικά επιφλοιώσεις κερουσίτη και πυρήνα γαληνίτη. 
Σχετίζεται με αγγλεσίτη, μαλαχίτη, αζουρίτη, φωσγενίτη, πυρομορφίτη και γαληνίτη. Ανευρίσκεται σε πολλά σημεία της Γης, λόγω της προέλευσής του ως προϊόντος εξαλλοίωσης μολυβδούχων ορυκτών, συχνά αποτελώντας σημαντικό μετάλλευμα μολύβδου. Τα ωραιότερα δείγματα κρυστάλλων του ανευρίσκονται στην περιοχή Tsumeb της Ναμίμπια και στην περιοχή Organ του Νέου Μεξικού στις ΗΠΑ. Ανευρίσκεται επίσης στη Γερμανία, τη Σλοβακία, την Ουκρανία, τη Γαλλία το Μαρόκο, το Ιράν, την Αυστραλία (Νέα Νότια Ουαλλία), την Τασμανία και τη Γροιλανδία, τη Βολιβία, το Μεξικό, την Αργεντινή και στις πολιτείες Αϊντάχο και Αριζόνα. Στην Ελλάδα ανευρίσκεται σε μικρές ποσότητες στην Τήνο, ενώ σημαντικές εμφανίσεις του υπάρχουν στα μεταλλεία του Λαυρίου (Καμάριζα και άλλες περιοχές) και στα μεταλλεία της περιοχής του Σουνίου.

Κατηγορία       Ανθρακικά. Ομάδα αραγονίτη
Χημικός τύπος   PbCO3
Πυκνότητα       6,55 gr/cm3
Χρώμα           Άχρωμο, λευκό, ανοικτοκίτρινο, γκρίζο,
                μαύρο αν περιέχει εγκλείσματα
Σύστημα 
κρυστάλλωσης    Ρομβικό
Κρύσταλλοι      Τραπεζοειδείς, επιμηκυσμένοι ή διπυραμιδοειδείς ψευδοεξαγωνικοί
Υφή             Κοκκώδης, ινώδης, βοτρυοειδής, σταλακτιτική, δικτυωτή
Διδυμία         Συνήθης, επαφής {110} και {130}, χαρακτηριστική
Σκληρότητα      3 - 3,5
Σχισμός         Καλός {110} και {021}, ατελής {010} και {012}
Θραύση          Κογχοειδής
Λάμψη           Αδαμάντινη προς υαλώδη, ενίοτε ρητινώδης
Γραμμή κόνεως   Λευκή
Πλεοχρωισμός    Όχι
Διαφάνεια       Διαφανής, ημιδιαφανής

Πηγή: wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια: