Ο χρυσοβήρυλλος είναι ένα διάφανο ορυκτό που το όνομα του έχει Ελληνική προέλευση. Δεν πρέπει να το μπερδεύουμε με τον βήρυλλο, καθότι πρόκειται για τελείως διαφορετικά υλικά. Έχει χημικό τύπο BeAl2O4 , και σκληρότητα 8.5, δηλαδή την τρίτη μεγαλύτερη σκληρότητα μετά το διαμάντι και το κορούνδιο.
Ο χρυσοβήρυλλος συναντάται σε τρεις μορφές.
Κίτρινος χρυσοβήρυλλος, ο οποίος ανακαλύφθηκε και βαφτίστηκε από τον Γερμανό γεωλόγο Abraham Gottlob Werner το 1789. ¨’Έχει κίτρινο – πράσινο χρώμα και πολύ καλή διαφάνεια. Βρίσκεται στη Βραζιλία, Σρι Λάνκα , Τανζανία.
Κυμοφάνης (Cymophane) Έχει και αυτή η ποικιλία Ελληνικό όνομα. Λέγεται και «Μάτι γάτας» . Κόβεται συνήθως σε καμπουσόν, και παρουσιάζει τον κυματιστό ιριδισμό μάτι της γάτας (chatoyancy). (βλ.μάτι της τίγρης). Το όνομα κυμοφάνης δόθηκε ακριβώς λόγω αυτού του φαινομένου. Το υλικό αυτό έχει κίτρινο χρώμα και είναι ημιδιάφανο. Στην Ελληνική αγορά κυκλοφορούν κάποιες χάντρες που ονομάζονται «μάτι της γάτας». Στην πραγματικότητα είναι γυαλί που παρουσιάζει τον ιριδισμό chatoyancy.
Αλεξανδρίτης. Ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ακριβότερες πολύτιμες πέτρες καθός παρουσιάζει ένα πολύ ενδιαφέρον οπτικό φαινόμενο.. Συγκεκριμένα μεταβάλλει το χρώμα του, ανάλογα με το είδος του φωτός που πέφτει πάνω του. Αν πέφτει πάνω του φυσικό φως έχει διαφορετικό χρώμα από το χρώμα που έχει αν πέφτει πάνω στην πέτρα τεχνητό φως. Στο φως του κεριού ο αλεξανδρίτης είναι κόκκινος, ενώ κάτω από μία λάμπα φθορισμού είναι γαλαζοπράσινος. Το φαινόμενο αυτό λέγεται και «φαινόμενο Αλεξανδρίτη».
Πηγή: Jewelpedia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου