Περίδοτο

Είναι ένα διάφανο ορυκτό που έχει το πράσινο χρώμα του ελαιόλαδου. Το όνομα του πιθανό να προέρχεται από την Περσική λέξη φαριντάτ, που σημαίνει πολύτιμος λίθος. Το περίδοτο το γνώριζαν από την αρχαιότητα. Οι Αιγύπτιοι εξόρυσσαν περίδοτο από το νησί Ζεμπιργκέτ στην Ερυθρά Θάλασσα. Τα ορυχεία αυτά υπήρχαν μέχρι το 1920. Στην αρχαία Ελλάδα επίσης ήταν γνωστό, αλλά το ονόμαζαν Τοπάζιο. Οι Ρωμαίοι γνώριζαν και χρησιμοποιούσαν το περίδοτο, το οποίο ονόμαζαν «σμαράγδι της νύχτας».Το περίδοτο είναι η πολύτιμη ποιότητα του ολιβίνη (που ενίοτε λέγεται και χρυσόλιθος), ενός ορυκτού αρκετά διαδεδομένου. Όμως είναι αρκετά σπάνιο στα κοιτάσματα του ολιβίνη. Ο χημικός του τύπος είναι (Mg, Fe)2SiO4 έχει σκληρότητα 6,5 – 7, και ειδικό βάρος 3,8. Οι ταγιαρισμένοι κρύσταλλοι του περίδοτου εμφανίζουν διπλοδιαθλαστικότητα και διπλασιάζουν τα αντικείμενα που φαίνονται μέσα από αυτούς. Είναι από τους λίγους πολύτιμους λίθους που εμφανίζονται σταθερά με ένα μόνο χρώμα, το οποίο είναι πιο έντονο όσο μεγαλύτερη ποσότητα σιδήρου περιέχεται σαν πρόσμιξη στην μάζα του.

Η μεγαλύτερη ποσότητα περίδοτου εξορύσσεται από ορυχεία στην Αριζόνα Η.Π.Α., αλλά είναι σχετικά χαμηλής ποιότητος. Στο Πακιστάν, σε μία δύσβατη περιοχή στα σύνορα με το Αφγανιστάν υπάρχουν ορυχεία περίδοτου, εξαιρετικής ποιότητας, και με κρυστάλλους σχετικά μεγάλου μεγέθους. Από εκεί προέρχεται το περίδοτο που διακινείται παγκοσμίως για την υψηλή κοσμηματοποιία. 
Ένα μεγάλο κομμάτι περίδοτου διακοσμεί την λειψανοθήκη των τριών Βασιλέων, που βρίσκεται στον καθεδρικό ναό της Κολονίας. Στην σύγχρονη εποχή, το περίδοτο έχει σταθερή ζήτηση στην κοσμηματοποιία, για το μοναδικό χρώμα του, και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του, που το καθιστούν ένα δημοφιλή πολύτιμο λίθο.

Πηγή: Jewelpedia

Δεν υπάρχουν σχόλια: