Ερυθρίτης

Ο ερυθρίτης (αγγλ. erythrite) είναι ορυκτό του κοβαλτίου και του αρσενικού. Έλαβε το όνομά του από την ελληνική λέξη "ερυθρός" λόγω του έντονα ερυθρού χρώματος των κρυστάλλων του. Οι μεταλλωρύχοι τον αποκαλούν "μπουμπούκι του κοβαλτίου" (cobalt bloom) λόγω της υφής των κρυστάλλων του, που μοιάζουν με άνθος. Αντίστοιχα αποκαλείται και ο ανναβεργίτης (Ni3(AsO4)2 . 8(H2O)), το αντίστοιχο ορυκτό του νικελίου "μπουμπούκι του νικελίου" (nickel bloom). Αν και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πολύτιμος ή ημιπολύτιμος λίθος λόγω της πολύ χαμηλής σκληρότητάς του, είναι αντικείμενο συλλογής από συλλέκτες ορυκτών.
Ο ερυθρίτης σχηματίζει δύο πολυμορφικές σειρές με τον ανναβεργίτη και τον χερνεσίτη (hörnesite). Πρόκειται για δευτερογενές ορυκτό που σχηματίζεται σε ζώνες οξείδωσης μεταλλευμάτων που περιέχουν κοβάλτιο, νικέλιο και αρσενικό. Ως εκ τούτου σχετίζεται με κοβαλτίτη, σκουττερουδίτη, σκοροδίτη, αδαμίτη, αυτοφυή άργυρο και μαλαχίτη.
Απαντά σε αρκετά σημεία του πλανήτη, λίγα όμως είναι τα σημεία που εμφανίζει συλλεκτικά δείγματα ή είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμος. Αναφέρονται σχετικά περιοχές στη Γαλλία (περιοχή Ιζέρ, Isère), την Γερμανία (Σαξωνία, Μέλας Δρυμός, Έσση), τον Καναδά (περιοχή Cobalt στο Οντάριο), στις ΗΠΑ (Νιου Τζέρσεϊ, Καλιφόρνια), στην Κίνα και στο Μαρόκο (περιοχή Bou Azzer, πολύ όμορφα συλλεκτικά δείγματα). Στην Ελλάδα ανευρίσκεται στα μεταλλεία της Πλάκας Λαυρίου.


Κατηγορία       Φωσφορικά/αρσενικικά. Ομάδα βιβιανίτη
Χημικός τύπος   Co3(AsO4)2 . 8H2O
Πυκνότητα       3,13 gr/cm3
Χρώμα           Βαθύ ερυθρό έως πορτοκαλέρυθρο, ανοικτό ροζ
                ή πορφυρό, ενίοτε με ζωνώδεις σχηματισμούς
Σύστημα 
κρυστάλλωσης    Μονοκλινές
Κρύσταλλοι      Επιμήκεις, πεπιεσμένοι κατά {010},
                πρισματικοί με ραβδώσεις
Υφή             Σε ακτινωτά ή αστεροειδή συσσωματώματα, 
                ινώδης, ενίοτε συμπαγής, συνηθέστερα εύθρυπτος
Διδυμία          -
Σκληρότητα      1,5 - 2
Σχισμός         Τέλειος κατά {010}, ατελής κατά {100) και {102}
Θραύση          Ανώμαλη
Λάμψη           Υποαδαμάντινη, μαργαριτώδης σε σχισμένες επιφάνειες
Γραμμή κόνεως   Ανοικτό ερυθρό έως ροζ
Πλεοχρωισμός    Ναι, Χ, Υ = ανοικτό ροζ, Ζ=βαθύ ερυθρό
Διαφάνεια       Διαφανής ως ημιδιαφανής
Παρατηρήσεις    Εύθρυπτος με εύκαμπτους κρυστάλλους

Πηγή: wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια: