Μάτι της Τίγρης

Είναι μία ημιδιάφανη ποικιλία χαλαζία, με χρυσοκίτρινο χρώμα. Το ενδιαφέρον χαρακτηριστικό αυτής της πέτρας είναι ένας γραμμωτός ιριδισμός, που μοιάζει σαν κινούμενη μεταξωτή ανταύγεια. Οι γραμμές αυτές έχουν εναλλάξ, χρυσαφί και καφέ χρώμα και η σύστασή τους είναι ινώδης κροκκιδόλιθος. Το πολύ χαρακτηριστικό αυτό οπτικό φαινόμενο αυτό είναι γνωστό με την γαλλική λέξη chatoyancy, που θα πει στα ελληνικά το «μάτι γάτας», και είναι εντονότερο σε πέτρες κομμένες καμπουσόν. Το chatoyancy, το συναντάμε ακόμα στο χρυσοβήρυλλο, και ειδικά στην ποικιλία που λέγεται κυμοφάνης. 


Παλαιότερα για το μάτι της τίγρης, χρησιμοποιείτο και η ονομασία αιλουρόφθαλμος. Μάτι της τίγρης υπάρχει στις Η.Π.Α., στη Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Βραζιλία. Μία ποιότητα μάτι τίγρης σε πιο σκούρο χρώμα, λέγεται Μάτι Γερακιού (Hawk’s eye). Υπάρχει και το Bull’s eye (Μάτι του Βούβαλου), που είναι σχεδόν μαύρο.

Ένα ακόμη είδος μάτι της τίγρης είναι ο πιετερσίτης (pietersite), ο οποίος εμφανίζει μία ποικιλία χρωμάτων που δεν συναντάμε στις άλλες ποιότητες του ορυκτού. Ανακαλύφθηκε το 1964 από τον Sid Pieters. Μέχρι στιγμής έχει βρεθεί σε δύο μόνο περιοχές, στην Κίνα και στην Αφρική. Ένα σπάνιο και ακριβό είδος μάτι της τίγρης, που μοιάζει με τον πιετερσίτη, λέγεται marra mamba, που πήρε το όνομα του από την ομώνυμη περιοχή στην Αυστραλία απ΄ όπου εξορύσσεται .

Πηγή: Jewelpedia

Δεν υπάρχουν σχόλια: