Διοπτάσιος

Ο Διοπτάσιος (αγγλ. dioptase) είναι πυριτικό ορυκτό του χαλκού. Το όνομά του προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «διά» και «όπτομαι», καθώς είναι ευδιάκριτες, μέσω των διαφανών κρυστάλλων του, οι διευθύνσεις σχισμού.
Αποτελεί όχι ιδιαίτερα διαδεδομένο ορυκτό των ζωνών οξειδώσεως ορισμένων χαλκούχων αποθέσεων. Λόγω του χρώματός του και της λάμψης του χρησιμοποιείται ως πολύτιμος λίθος, τη χρήση του όμως αυτή περιορίζουν τόσο η χαμηλή του σκληρότητα όσο και ο τέλειος σχισμός του. Χρησιμοποιείται, όπου υπάρχουν σημαντικές ποσότητές του, ως ελλάσον μετάλλευμα του χαλκού.






Σχετίζεται με χρυσόκολλα, μαλαχίτη, μιμητίτη, βουλφενίτη, κερουσίτη, απατίτη και χαλαζία. Απαντάτε σε αρκετές περιοχές του πλανήτη, σε μικρές, ωστόσο, ποσότητες. Πολύ καλοσχηματισμένοι κρύσταλλοι ανευρίσκονται στις περιοχές Tsumeb, Guchab και Omaue της Ναμίμπια, στη Ζιμπάμπουε, την Αγκόλα, το Ζαϊρ και τη Δημοκρατία του Κονγκό. Επίσης στην περιοχή της Καραγκάντα του Καζακστάν, τη Ρουμανία, τη Βολιβία, την περιοχή Copiapo της Χιλής την Κόρδοβα της Αργεντινής και την Καλιφόρνια των ΗΠΑ.



Κατηγορία       Κυκλοπυριτικά
Χημικός τύπος   CuSiO3 . H2O
Πυκνότητα       3,3 gr/cm3
Χρώμα           Σμαραγδοπράσινο έως γαλαζοπράσινο
Σύστημα 
κρυστάλλωσης    Τριγωνικό
Κρύσταλλοι      Πρισματικοί ή ρομβοεδρικοί μήκους
                μέχρι 5 cm
Υφή             Συμπαγής ή κοκκώδης, ενίοτε φλοιώδης
Διδυμία         Όχι
Σκληρότητα      5
Σχισμός         Τέλειος {1011}
Θραύση          Κογχοειδής έως ανώμαλη
Λάμψη           Υαλώδης
Γραμμή κόνεως   Πράσινη
Πλεοχρωισμός    Ασθενέστατος
Διαφάνεια       Διαφανής, ημιδιαφανής σε
                πολύ σκούρες αποχρώσεις
Παρατηρήσεις    Εμφανίζει πυροηλεκτρικές ιδιότητες


Πηγή: wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια: