Ο φορστερίτης (αγγλ. forsterite) είναι νησοπυριτικό ορυκτό της ομάδας του ολιβίνη, του οποίου αποτελεί το πρώτο συστατικό παράμιξης. Το όνομα του δόθηκε προς τιμήν του βρετανού συλλέκτη και εμπόρου ορυκτών Αντ. Φόρστερ (Adolarius Jacob Forster (1793-1806)).
Ανευρίσκεται σε βασικά και υπερβασικά εκρηξιγενή πετρώματα, τα οποία είναι πλούσια σε μαγνήσιο και σίδηρο (σιδηρομαγνησιούχα) και δεν περιέχουν διοξείδιο του πυριτίου (SiO2).
Ο φορστερίτης (και τα άλλα ορυκτά της ομάδας του ολιβίνη έχουν πολύ υψηλά σημεία τήξεως (τα στερεοποιημένα ορυκτά είναι άτηκτα) και είναι τα πρώτα που κρυσταλλώνονται κατά την ψύξη του μάγματος. Γι' αυτό το λόγο, ορισμένες λάβες, κατά τις εκρήξεις των ηφαιστείων, περιέχουν ήδη στερεοποιημένους κρυστάλλους ορυκτών της ομάδας του ολιβίνη. Ορισμένα φλεβικά υπερβασικά πετρώματα συνίστανται αποκλειστικά από ορυκτά αυτής της ομάδας, όπως ο περιδοτίτης και ο δουνίτης.
Συχνά συνδέεται με χρωμίτη, ορυκτά της ομάδας του σπινελίου και πυροξένους. Ο φορστερίτης ανευρίσκεται, επίσης, σε σιδηρονικελιούχους μετεωρίτες. Ημιπολύτιμη παραλλαγή του φορστερίτη είναι το περίδοτο, το οποίο δεν πρέπει να συγχέεται με τον περιδοτίτη. Ο φορστερίτης εξαλλοιώνεται προς σερπεντίνη, τάλκη και μαγνησίτη.
Απαντά σε πολλά σημεία του πλανήτη, λόγω της σύνδεσής του με υπερβασικά εκρηξιγενή. Μεγάλοι φαινοκρύσταλλοί του βρίσκονται στον Βεζούβιο (Ιταλία), στην Νορβηγία (περιοχή Ramsdel) και στην Φινλανδία (περιοχή Ojamo), στα Ουράλια όρη και στην χερσόνησο Κόλα (Ρωσία), στην περιοχή Φόρστμπεργκ της δυτικής Γερμανίας στην περιφέρεια του Άιφελ. Επίσης στην περιοχή Minas Gerais της Βραζιλίας, στο όρος Φράνκλιν (Αυστραλία), στο Μεξικό και στην Αριζόνα των ΗΠΑ.
Περίδοτο ανευρίσκεται στη νήσο Ζαμπαργκάντ (Zabargad) της Ερυθράς θάλασσας, στο Πακιστάν και στην Βιρμανία.
Κατηγορία Νησοπυριτικά. Ομάδα ολιβίνη Χημικός τύπος Mg2SiO4 Πυκνότητα 3,2 gr/cm3 Χρώμα Άχρωμο, λευκό, πράσινο,κιτρινωπό,λεμονοκίτρινο, λευκό, γκρίζο, γκριζογάλανο Σύστημα κρυστάλλωσης Ρομβικό Κρύσταλλοι Καλοσχηματισμένοι, παχείς, ενίοτε επιμήκεις μέχρι 17 εκ. με καλοσχηματισμένα άκρα Υφή Κοκκώδης ή συμπαγής Διδυμία Ναι, κατά {100}, {011}, {012} (σπάνια, παρέχει αστεροειδείς κρυσταλλικούς σχηματισμούς) Σκληρότητα 6,5 - 7 Σχισμός Ατελής {010) και {100}, σπάνια παρατηρούμενος Θραύση Κογχοειδής Λάμψη Υαλώδης Γραμμή κόνεως Λευκή Πλεοχρωισμός - Διαφάνεια Διαφανής έως ημιδιαφανής
Πηγή: wikipedia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου