Αγαρδίτης


Ο αγαρδίτης (αγγλ. agardite) είναι ένυδρο αρσενικικό ορυκτό του χαλκού και των σπανίων γαιών, κυρίως δημητρίου και υττρίου. Το όνομα του αποδόθηκε προς τιμήν του Γάλλου γεωλόγου Ζιλ Αγκάρ (Jules Agard), προϊσταμένου του Γραφείου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών της Ορλεάνης (Γαλλία).
Είναι δευτερογενές ορυκτό, ανευρισκόμενο στη ζώνη οξείδωσης χαλκούχων μεταλλευμάτων και, σε μικρές ποσότητες, στις ζώνες οξείδωσης υδροθερμικών εξαλλοιώσεων εμπλουτισμένων λατυποπαγών και πολυμεταλλικών μεταλλικών αποθέσεων. Σχετίζεται με φθορίτη, βαρύτη, αζουρίτη, μαλαχίτη, βαναδινίτη, χρυσόκολλα, αδαμίτη, σμιθσονίτη, αουριχαλκίτη, γιββσίτη, χαλαζία και ασβεστίτη.
Αν ανευρεθεί σε σημαντικές ποσότητες, χρησιμοποιείται ως ελάσσον μετάλλευμα σπανίων γαιών, είναι όμως περιζήτητο δείγμα από συλλέκτες ορυκτών. Ανευρίσκεται στη Γερμανία (ορυχείο Clara - Grube Clara, Wolfach, Μέλας Δρυμός) και Σαξωνία, στη Γαλλία, στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, στη Βρετανία (Κορνουάλλη, παραλλαγή πλουσιότερη σε νεοδύμιο, Κάμπρια και Ουαλία), στη Σαρδηνία (ορυχείο Santa Duchessa, επίσης πλούσιος σε νεοδύμιο και με το δημήτριο να υπερτερεί απέναντι στο λανθάνιο), την Αυστραλία (Νέα Νότια Ουαλία), την Ιαπωνία και το Tsumeb της Ναμίμπια. Στην Ελλάδα ανευρίσκεται στα ορυχεία της περιοχής Καμάριζα στο Λαύριο.


Κατηγορία    Φωσφορικά. Ομάδα μιξίτη
Χημικός τύπος  CeCu6(AsO4)3(OH)6·3H2O
Πυκνότητα    3,7 gr/cm3
Χρώμα      Ανοικτό έως σκούρο πράσινο, 
        κιτρινοπράσινο, γαλάζιο, ενίοτε άχρωμο
Σύστημα 
κρυστάλλωσης  Εξαγωνικό
Κρύσταλλοι   Μικροί, πρισματικοί
Υφή       Βελονοειδής, φλοιώδης
Διδυμία     Όχι
Σκληρότητα   3 - 4
Θραύση     Κογχοειδής
Λάμψη      Υαλώδης, ενίοτε μεταξώδης
Γραμμή κόνεως  Υποπράσινη, λευκή
Πλεοχρωϊσμός  Όχι (μονάξων)
Διαφάνεια    Διαφανής έως ημιδιαφανής
Παρατηρήσεις  Ενίοτε ραδιενεργός

Πηγή: wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια: